5 1 systeem volleybal

Het 5-1 systeem is een tactiek die wordt gebruikt in het volleybal. Het is een populaire keuze voor teams die een enkele speler als setter hebben en voor teams die een allround speler hebben die zowel kan aanvallen als de bal kan opzetten. In deze blog zullen we de basisprincipes van het 5-1 systeem uitleggen en hoe het wordt gebruikt in het volleybal.

 

Het 5-1 systeem wordt zo genoemd omdat het team bestaat uit vijf aanvallers en één setter. De setter is de speler die verantwoordelijk is voor het opzetten van de bal zodat de aanvallers deze kunnen aanvallen. De setter is de enige speler die deze taak uitvoert en speelt in principe de hele wedstrijd als setter.

 

Het belangrijkste voordeel van het 5-1 systeem is dat de speler die de bal opzet, ook een aanvaller kan zijn. Dit betekent dat er altijd een extra aanvaller op het veld is, wat zorgt voor meer variatie in aanvallende opties en een betere kans op het scoren van punten. Dit maakt het systeem aantrekkelijk voor teams die een sterk aanvalsspel willen spelen.

 

Hieronder volgen de basisposities van het 5-1 systeem:

 

Setter - De setter speelt in principe als een setter gedurende de hele wedstrijd en is verantwoordelijk voor het opzetten van de bal voor de aanvallers. De setter moet een goede techniek hebben en snel en nauwkeurig kunnen handelen.

 

Libero - De libero is de speler die is gespecialiseerd in verdedigende taken en mag alleen spelen in de back-row. De libero is vrijgesteld van de reguliere rotatie en kan van positie wisselen met de andere back-row spelers zonder dat dit ten koste gaat van de rotatie.

 

Middenaanvaller - Er zijn twee middenaanvallers in het 5-1 systeem. Deze spelers spelen voornamelijk in de front-row en zijn verantwoordelijk voor het aanvallen van ballen die door de setter worden opgezet.

 

Buitenaanvaller - Er zijn twee buitenaanvallers in het 5-1 systeem. Deze spelers spelen ook in de front-row en zijn verantwoordelijk voor het aanvallen van ballen die door de setter worden opgezet.

 

Diagonaal - De diagonaal is de enige speler in het 5-1 systeem die alleen aanvalt en niet opzet. De diagonaal speelt voornamelijk in de front-row en is verantwoordelijk voor het aanvallen van ballen die door de setter worden opgezet.

 

Het 5-1 systeem vereist veel communicatie en teamwerk tussen de spelers, vooral tussen de setter en de aanvallers. De aanvallers moeten weten waar de bal zal worden opgezet, terwijl de setter moet weten welke aanvaller de beste kans heeft om een punt te scoren.

 

In conclusie, het 5-1 systeem is een populaire tactiek in het volleybal voor teams met een sterke allround speler of een enkele speler als setter. Het biedt meer variatie in het aanvalsspel en verhoogt de kans op het scoren van punten. Het vereist echter wel veel teamwerk en communicatie tussen de spelers om effectief te kunnen worden toegepast.

 

Om het 5-1 systeem goed te kunnen spelen, is een goede training en voorbereiding essentieel. Het is belangrijk dat de spelers goed op elkaar zijn ingespeeld en dat ze de verschillende aanvalspatronen goed beheersen. Ook moeten de spelers zich bewust zijn van de verschillende posities en de rol die ze spelen binnen het systeem.

 

Daarnaast is het belangrijk om een goede tactische benadering te hebben en de zwakke punten van de tegenstander te herkennen. Door het gebruik van het 5-1 systeem kunnen teams hun aanvalspotentieel maximaliseren en hun tegenstanders overweldigen met een diversiteit aan aanvallen.

 

Het 5-1 systeem is niet voor elk team geschikt en het is belangrijk om te kijken naar de sterke en zwakke punten van het team voordat je het gebruikt. Het is mogelijk dat het 5-1 systeem niet past bij de speelstijl van het team of dat er onvoldoende kwaliteit is op de positie van de setter.

 

Kortom, het 5-1 systeem is een populaire tactiek in het volleybal die wordt gebruikt door teams met een enkele speler als setter of een sterke allround speler. Het biedt meer variatie in aanvalsopties en verhoogt de kans op het scoren van punten, maar vereist wel veel communicatie en teamwork tussen de spelers. Met een goede training en voorbereiding kan het 5-1 systeem zeer effectief zijn en teams helpen om hun potentieel te maximaliseren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.